неділя, 9 вересня 2018 р.

Про організацію часу на сон і вміння записувати побачене

Найкраще лягати спати в такий час, щоб висипляти звичних для людського організму 7-8 годин. Організація і корекція того часу багато в чому є індивідуальні для кожного. Головне, щоб сон пройшов усі стадії свого "визрівання" і "народження": від глибокого стану до поверхневого. Такий сон розвиває чутливість людського розуму і організму до нового бачення, іншими словами: вміння дивитися на речі по-новому, можливо, й не властиво традиційно, наприклад, з позиції іншої людини, під кутом іншої цінності. Тут варто навести давню аналогію, що сон є певною мірою мікросмертю, після чого людина народжується (розкривається) наново.

Я не розділяю сни по датах у звичному розумінні. Якщо я ліг спати першого числа, а маю проснутися другого, і сни до мене приходять у різному проміжку того часу, я їх всі записую на друге число. Наприклад, якщо я проснувся і почав записувати сон першого числа о 23:30 і процес запису може зайняти різний проміжок часу, навіть більше ніж півгодини, я звикло відношу його до наступного дня. Аби не рушити структуру записів, цим принципом користуюсь повсякчас.

Якщо сон насниться вдень, відношу його до дня, що починається від ночі, адже на опрацювання і дописання згадуваних деталей, доводиться витрачати додатковий час, який може виникнути наприкінці дня, рідше - наступних.

Можна організувати день таким чином, щоб свідомо налаштувати себе на сон, який протікатиме в зручний для сновидіння час. Головною умовою такої організації є "свіжість", а не виснаженість як розумова, так і фізична. Також можна організувати для себе свого роду "будильник", починаючи від таймеру на сон, завершуючи, хоча й смішно, кількістю випитої рідини.

Як правило не сняться посутні сни у мить коли лягаєш спати. Ремарка: див. статтю про особливості сновидіння [http://snylogosa.blogspot.com/2018/09/blog-post.html?m=1]

Сни краще записувати одразу по пробудженню, навіть крізь силу спати далі. Це може бути посеред ночі й неодноразово, але варто себе до того привчити. Звісно, відкидається варіант, якщо сновидець може невисипляти і це призводитиме до погіршення загального стану.

Мій досвід підказує, що "свіжість" загального стану, грамотний підхід до організації часу, дозволяє налаштувати себе на активний сон, який проходитиме з періодами здорового пробудження, запису або нотування сновидіння, легкого подальшого засинання і просинання в належний час.


Немає коментарів:

Дописати коментар