Шукати в цьому блозі

неділя, 30 червня 2024 р.

Спостереження за снами - ✓22 :: Сон - це про почуття...

Сни не даються для того, аби ускладнити і так непросте реальне життя, вже своєю недосказаною містичністю. Сни даються, щоб краще зрозуміти себе, але на них треба дивитися з позиції вільномислячої людини, адже будь-який натяк у сні можна загнати у шори шаблонів і не зрозуміти себе однозначно. Сни вказують на проблеми особистости: самооцінка, самокритика, пошук власного вибору... Для кращого розуміння суті і пошуку відповіді сон "ілюструє" наші проблеми знайомими образами з життя. Тому все уві сні виглядає, як натяк, або півнатяк, адже сон ніколи не займається готовою "пропагандою". Сон вказує не просто на логічне, а інтуїтивне розуміння світу, де ми, як складний психофізичний організм у метушливому плині життя, маємо бути настільки ж гнучкими й у пошуку відповідей.
05.01.24

Чому уві сні одиничний образ має менше значення, аніж образна асоціація з ним? Це подібно до нашого звичного мислення. Наприклад, вам пропонують згадати перше, що спаде на думку, пов'язане, приміром, з музикою. Може виникнути асоціація з, приміром, улюбленим актором, піснею, концертом, подією абощо. Так само й образ уві сні, переважно є лише носієм чогось більшого за нього, для чого і є тим самим провідником. Подібно до цього, перебіг сну подібний до процесу вивчення іноземної мови, коли про певний масив слів у тексті треба частково здогадуватися, спираючись на асоціації. Отже, асоціації і є джерелом розуміння "наболілого".
08.02.24

Уві сні, як і реальності, ми бачимо події крізь призму своїх думок. Так як уві сні світ образів існує без нашарувань сторонньої присутности, що може буквально траплятися в реалі, це означає, що в образах і подіях ми бачимо себе, а сюжет - виключно про себе. (Тут, варто дописати виняток: якщо людина не перебувала тривалий час під навіюванням на свою психіку, наприклад, під психовпливом пропаганди), що може вийти на поверхню ослабленої свідомости кривими образами та настроями.
18.02.24

Коли кажуть: "Час покаже!" - це не про сни. Уві сні немає часу і тому він не здатен "показувати" майбутнє.
18.02.24

Чому так видається, що уві сні з'являються речі, що певною мірою вказують на передбачування подій? Про ці речі ми не думаємо в реалі, але завдяки сну нам приходить певне осяяння, або розуміння правдивости протягом наступних днів. Для прикладу візьму знакові дати. Вдень людина може бути заклопотаною життєвими справами і не подумати про наближення якогось свята, яле які відзначала попередні роки. Під час сну людина продовжує думати вже не в буденному темпі та вирішувати якісь проблемні питання. Дивним чином, сон не маючи розуміння часу, читає знаки, зв'язані між собою прив'язкою до часу реального. Отож, раптом пам'ятна дата, весілля, похорон уві сні може збігатися, або ж бути передвісником фактичних подій. Звідси з'являється містифікація можливостей сну. Це рівнозначно, якби містифікувати природнє бажання зупинитися, заспокоїтися і банально подумати про своє життя, а там і згадується те, чого прагне для зайнятої людини надолужити сон.
18.02.24

Чому сон певною мірою подібний до фільмів, або ж таким нам запам'ятовується? Все лежить у динаміці сюжету. Захоплюючим фільм стає тоді, коли відбувається в ньому динаміка подій: біг, їзда, швидкість, незвичність, яскравість, неординарність, містика нерозуміння, приховані сюжети. З одного боку деталі можуть забуватися, а от динаміка - ні! Завдяки їй сни часто запам'ятовуються, це природній процес у момент пробудження, коли наш сон активний. Отже, аби краще зрозуміти свої сни, варто звернути увагу на ті фільми, які нам подобаються, їх структуру і принцип творення сюжетів. Можливо, там знайдете для себе певні відповіді!
18.02.24

Все більше схиляюсь до того, що сни - це про почуття: емоції, страхи, бажання тощо.
22.02.24

Інтерес до сну полягає не лише в тому, чи можливо за його допомогою передбачити майбутнє? - але й: чи підтверджує наявність сну незалежність душі від фізичних процесів мозку і тим самим, життя після смерті?
23.02.24

Гумор. 
- Де живе душа?
- В снах...
- ...
- Не завжди в бодрому живе, як помирає!
28.02.24

Свого часу снилося різного в такій кількості, що іноді виникала підозра: чи не мав досвід у житті того, що бачу в реальності? - своєрідне дежавю.
03.03.24

Цікаво, що не лише уві сні, але й в реальному житті міст та його околиці (підхід, під'їзд, спуск, з'їзд тощо) мають якусь активаційну силу на раптову об'яву нових образів, думкок, спостереженнь, іншими словами - осяяння (розуміння неосягнутого). Подібно до мосту варто також додати будь-які інші "переходи", наприклад, двері, вікно, перелаз, люк абощо. Подібні "переходи" - це не просто зміна сюжетів, а місце "досягнення висоти", "переходу в новий стан". Саме тому дівочий сон "перейти кладку" або "вламування в двері або вікно" символізує в скорому часі шлюб. Це також означає, що дівчина в реальному житті вже морально до цього готова і ментально вже прийняла подібний розвиток подій.
10.03.24

Зрозумів, що у своїх снах я ні з ким не сперечаюсь. Отже, я не маю конфлікту з оточуючими, мене не мучають суперечливі думки та емоції, не маю роздвоєння особистості тощо. Це каже про те, що сон і все, що в ньому - це виключно продукт індивідуальної мозкової і душевної діяльности і стосується тільки сновидця, а не кого-іншого.
200324

Назва книжки: "... добігає кінця".
210324

Уявімо світ фантазій... а тепер уявімо світ, де ці фантазії втілюються... це і є наш реальний світ, коли наші фантазії протягом тисячоліть і мільйонів років стають відчутними на дотик, гострими аж до болю. Так, матеріальний світ, створений фантазіями природного прагнення самовиразитися, набув різноманітних форм і відтінків їхнього розуміння. Не так давно Дарвін дивився на мавпу і бачив багато спільного з людиною, віддавна індуїзм дивився на душу і бачив, як вона обросла тілом! 
26.03.24

Коли я починав записувати сни, мені також було цікаво: які, чому і як часто виникають в них повтори? Наразі можу впевнено сказати, що найчастіше сняться: батьківський або незнайомий дім або великий будинок: переміщення по кімнатах і коридорах; робота: різноманітна фізична праця або спостереження за подібною працею інших; сім'я і родичі / зустрічі та діалоги; дорога, подорож, екскурсії: політ, пішо чи машиною; музеї, бібліотеки, сцени, різноманітні свята, весілля та презентації.
28.03.24

Коли людина каже, що їй буде спокійно, коли її прах після смерті лежатиме в рідній землі абощо, це означає, що людина визнає емоційну сторону життя після смерті.
29.03.24

Чому сон асоціюється з пророцтвами? Як відомо, майбутнього не існує, адже воно ще не наступило, як минуле і теперішнє. Тому й сон, коли показує з-поміж відомих речей у реалі щось позавідоме, нагадує нам позачасовість майбутнього, отже про-мовляє, про-рекає, як уві сні. У зв'язку з цим, за відсутности, як нині, телекомунікаційних систем, до сну приділяли особливе ставлення, як до джерела інформації про події, які стали минулим. Наприклад, людина покинула село або містечко і усім не відомо, що і як з цією людиною. У громаді могли б обговорити чутки, спогади, сни і з цього симбіозу витворити здогади.
11.04.24

Термін "Обґрунтована інтуїція". Полягає на сукупності перевірених усвідомлених спостережень за своїми повтореннями. Наприклад: снів, слів, висловлювань, дій, прагнень абощо. Обґрунтована інтуїція існує поряд з "програмуванням" своєї долі, коли людина усвідомлює свої успіхи і помилки та корегує їх із уявленнями про себе в майбутньому.
14.04.24

Після перегляду фільму про авангардистів, у напівсні майнув образ, який може бути непоганою мистецькою ідеєю до втілення: на білому папері нанесені чи то силіконом чи епоксидною смолою об'ємні краплі, якби після дощу, але без патьоків. З обох сторін, наче райдугою фарба, можливо, зроблена спреєм так, що краплі віддалено нагадують райдугу. І все це при тому, що білий аркуш залишається білим.
15.04.24

Цікаве спостереження: уві сні я рідко усвідомлюю, що в мене є ноги та руки, адже їх фактично не бачу, якщо про них буквально не думаю.
21.04.24

Образи та ідеї уві сні - це виключно продукт нашого досвіду. Наприклад, мені не може снитися інша мова світу, якщо я її не чув і не можу її розпізнати, як таку; мені також не насниться квітка, якщо я її такою ніколи не бачив, тим більш не замилувався хоча б раз у житті.
21.04.24

У нашому організмі існує багато захисних (запобіжних) механізмів, наприклад імунітет, а для емоцій - спокій, зокрема сон і сновидіння, які чітко сигналізують про зміни: "Сходиш зі стежки на манівці".
03.05.24

Сни не мають читалися однозначно або ж, якщо точніше - категорично. Уві сні більшою мірою тлумачаться емоційні реакції, виражені в образах. Це все одно, що спроба описати художню картину, або літературний твір без оціночного судження критика, чиї слова можуть стати продовженням чужої творчости, отже, зайвими. Критерієм оцінки є особистий досвід, і ми певною мірою є його заручниками у спробі сприйняття чогось іншого. Тому й так важливо пізнання світу перш за все через самопізнання, відкритті в собі нового, зокрема саморозуміння снів. І як писав раніше, у снах не буде представлено більше, аніж ми те знаємо з реалу, а отже, в силах осягнути власним розумом. Тому не створюйте ілюзії, що хтось розтлумачить вам сон краще за вас самих. Можна лише допомогти осягнути методику, а практику доведеться проходити самому. 
05.05.24

Цікава виникла думка у зв'язку з сьогоднішнім сном: як уві сні мені доводиться брати участь у організаційних процесах (наприклад: свята, зустрічі, поїздки, екскурсії абощо), коли весь час існує ризик порушення часу і простору? Схоже, що дія організації - сюжет і місце дії, не має такого значення, як наповнення і деталі, а також повтори. До цієї тези якось було вже приходив, навіть робив на цю тему запис, а тут вкотре маю певні підозри, що це саме так.
16.06.24

Також Вас можуть зацікавити попередні дописи "Спостереження за снами", які можна знайти на цьому блозі::

✓01 Чому нам сняться сни? Власні спостереження
✓02 Особливості сновидіння
✓03 Тлумачення снів
✓04 Про організацію часу на сон і вміння записувати побачене
✓05 Чому важливо записувати сни?
✓06 Сім причин, чому я записую сни?
✓07 П'ять штрихів про вміння запам'ятовувати сни
✓08 Сон як інструмент пошуку правди про себе
✓09 Як зрозуміти сон? Спроба осягнення процесу його творення
✓10 Сприйняття появи сну за аналогією з відтворюванням почутого тексту
✓11 Чому уві сні ми проявляємо активність?
✓12 Сон як інструмент стабілізації психо-фізичного стану людського організму
✓13 Коли легко розтлумачити сон?
✓14 8 причин, чому я записую сни?
✓15 Сон на межі бажань і можливостей
✓16 Рекомендації, щоб бачити сни
✓17 Рекомендації для розвою позитивних снів
✓18 Спостереження за відчуттями під час сну 
✓19 Ще раз дещо про сни
✓20 Образи та їх об'яви
✓21 Ми та наші сни
✓22 :: Сон - це про почуття...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Річний підсумок спостереження за снами

Вже минув рік, як я веду блоґ "Сни Лоґоса" ("Сни Logos'a"). 13 березня 2018 року був зроблений перший допис, у яком...